Aslında bu sorunun cevabı o kadar da basit değil. Biliyoruz ki siz gençlerin kafası meslek seçimi konusunda çok karışık… Ailenin istekleri, öğretmenlerin söyledikleri, yeni çıkan meslekler, iş bulma ihtimali, para kazanma garantisi, arkadaşının üniversitesi, rol model aldığın kişinin mesleği…
Herkes her meslekle ilgili farklı görüşler dile getiriyor. “Onu okuma iş bulamazsın”, “bu meslekte iş garantisi varmış” … Tüm bunlar birer hikâye… Asıl önemli olan, başlıkta da olduğu gibi, sana uygun mesleği bulmak
Bunun için birkaç aşamadan geçmen gerekiyor. Tek seferde sana uygun mesleği pıt diye bulamazsın…
Neticede hayatının geri kalan muhtemel 40 yılında, uyumak dışında kalan vaktinin yarısından fazlasını geçireceğin mesleğini seçiyorsun… Önemli bir seçim… Elbette sonradan fikrin değişebilir, kariyerinde değişiklikler yapabilirsin, ama ideal olanı doğru meslek seçip o meslekte kendini geliştirerek kariyerine devam etmen diye düşünerek bu yazıyı yazıyoruz.
Farkındalığın Olsun
İlk aşama, bu konuda bir farkındalık sahibi olmak. Yani, iş ve para garantili meslek aramak yerine, sana uygun mesleği bulman gerektiğine ikna olmak. Bu aşamayı geçmeden sonraki aşamalara geçersen, bu çalışmanın sana faydası olmaz, her aşamada mesleğin iş bulma ihtimalini ve para kazanma garantisini sorgularsın.
Para kazanmanın %100 formülü, rahmetli Sakıp Sabancı’nın hayat hikâyesini yazdığı kitabının adında gizli. Bütün gençler okusun diye büyük puntolarla yazılmış olan ve her sayfasında karikatürler yer alan, ama okuma alışkanlığı pek olmayan gençlerin okumadığı… Kitabın adı: “Para, Başarının Mükafatıdır!”. Aksini düşünüyor musun? Mesleğinde başarılı olursan para kazanmama ihtimalin var mı? Yok… Hemen olmasa bile eninde sonunda para kazanırsın.
Peki, başarılı olmanın kesin formülü nedir? Çalışmak mı? İnanmak mı? Onları tetikleyen çok temel başka bir şey var!
Sevdiğin, istediğin ve yapabildiğin şeyi meslek olarak yapmak!
Bu durumda başarılı olmama ihtimalin var mı? En sevdiğin şeyi, en iyi yapabildiğin şeyi ve yapmayı en çok istediğin şeyi iş olarak yaptığını bir düşün, başarılı olmaz mısın?
Önce Kendini Tanı
Bu aşamada ikna olduysan, artık sana uygun mesleği bulmak için aşama geldin…, kendini tanıman gerekiyor.
Ancak artık bu süreç belli bilimsel çalışmalarla yürütülüyor. İnsanlar meslek seçimlerini bilgi, beceri ve ilgilerini ölçerek yapıyorlar. Nasıl mı? Kişilik envanterleri, karakter analizleri, yetenek testleri çözerek ve kariyerleri için uzmanlardan yardım alıp kariyer haritalarını çıkararak. Sen de sadece 15 dakikanı ayırarak kendine en uygun meslekleri seçebilirsin.
Bunun için Rehber Öğretmenlerinle iletişime geçebilirsin.
Ayrıca istersen bu soruları kendine sorarak cevaplarını Rehber Öğretmeninle paylaşabilir ve seni meslek konusunda yönlendirmesini isteyebilirsin… Bu uygulamalarda çok fazla sayıda çıkan alternatifle kafan daha da karışacaktır. Bir sonraki aşamaya geçmelisin..